SEABOURN VENTURE

“Sweet wonderful you,

You make me happy with the things you do”

Het zijn twee lijntjes uit de Fleetwood Mac song “You Make Loving Fun”, maar die zijn zo treffend voor Seabourn. Je reist volledig zorgeloos, alles wordt tot in de perfectie afgeleverd. Maar door de losse huisstijl valt je dat niet altijd op. Seabourn omarmt je, alsof je door een oude vriend begroet wordt en dat als vanzelfsprekend beschouwt. Dat de champagne 24/7 gekoeld staat, is maar een bijzaak als je gaat letten op de knusse huiselijke familiewarmte. Seabourn verzorgt zijn gasten discreet, zonder groot vertoon en spontaan… omdat het zo hoort om gasten te verwelkomen.

Gastvrijheid kent geen grenzen. Ook al zijn er aan boord van Seabourn Venture zo’n 40 nationaliteiten, het is allemaal familie: de reizigers inbegrepen.

SEABOURN VENTURE

 • Ultra-luxe expeditieschip, PC 6  klasse
 • Bouwjaar: 2022
 • Lengte/Breedte: 170/26 m
 • Enkel suites aan boord: 132, allemaal met veranda
 • Gasten aan boord: 264 (poolgebieden) tot max. 317
 • Bemanning aan boord: 120
 • Zodiacs: 24
 • Tweepersoons kajakken: 8
 • Onderzeeër (niet inbegrepen in de prijs): 6 personen

Review door Jan Van Durme, Footprints Luxury Cruises, expeditiecruise Edinburgh > Lerwick (25-29/05/2023)

Suites, met de topservice die erbij hoort

Al van bij de inscheping gaat alles vlot en gemoedelijk. Bij het betreden van de suite, merk je meteen de hoge graad van afwerking en zin voor detail. Wie een Zodiaclanding doet, laat zijn Polar Sport Boots in de Mudroom, maar voor jouw Helly Hansen Seabourn jacket en waterdichte broek heb je in de suite een “droogruimte”: een kast die verwarmd kan worden en waar alle vocht opgevangen wordt.

De badkamer is royaal (met bad & douche, dubbele lavabo), met alle nodige voorzieningen (van Molton Brown badproducten tot een kit met naaigaren). Het slaapkamergedeelte kan met een verduisteringsgordijn afgesloten worden. Voor de rest heb je handige tools via het grote tv-scherm waarmee je alles kan opvragen en (her)bekijken, inclusief de dagelijkse briefing. Dus geen stress als je iets gemist hebt. Geniet vooral van jouw terras, met de roomservice heb je alles binnen handbereik en met de iconische Seabourn smile van de crew geleverd.

Bijzonder is ook dat er enkele rolstoeltoegankelijke suites zijn. Voor gasten met visuele beperkingen staat het team klaar om te begeleiden en zijn o.a. ook de naamborden van de publieke ruimtes (restaurants, lounges, liften) met braille voorzien.

Onthoud ook dat er een Self Service wasserij aan boord ter beschikking is.

Foto: Seabourn Venture – Panorama Veranda Suite

Suites (oppervlakte incl. veranda):

 • Grand Wintergarden Suite, 130 m2
 • Penthouse Spa Suite, 49 m2
 • Penthouse Suite, 49 m2
 • Panorama Veranda Suite, 39 m2
 • Veranda Spa Suite, 33 m2
 • Veranda Suite, 33 m2
 • Suites 737, 738, 800, 824 en 825 zijn rolstoeltoegankelijk.

Foto: Wintergarden Suite, Living Room

Foto: Veranda Suite

Veiligheid voorop

Neem zeker de tijd om voor jouw afreis het veiligheidsprotocol door te nemen, zoals beschreven in de reisinfo die je ontvangt. Eens aan boord ga je naar de verplichte veiligheidsdril: wie niet komt opdagen, gaat niet mee met de Zodiacs.

Om begrijpelijke redenen worden kinderen pas toegelaten vanaf zes jaar.

Bij de Zodiaclandings is er steeds assistentie van het expeditieteam.

Wij raden je sterk aan de dagelijkse briefings bij te wonen (of per scherm te volgen) voor de actuele weersvoorspellingen en activiteiten updates. Zeker voor wie wenst deel te nemen aan een kajak- of onderzeeërtocht is dit van groot belang: stel je daarbij ook flexibel op, want deze excursies vinden enkel plaats in volkomen veilige omstandigheden. Je krijgt indien nodig de kans om een alternatieve activiteit te doen.

Expeditieleider Seb Coulthard

Deze globetrotter is een bekroonde zeiler met een merkwaardig palmares. Hij startte in de Royal Navy als helikopteringenieur: over deze jaren en over zijn ontmoetingen met Queen Elisabeth kan hij gepassioneerd vertellen. Als militair leerde hij omgaan met druk in extreme omstandigheden. Maar meer nog komt zijn analytisch inzicht als ingenieur hem als expeditieleider goed van pas.

Wie het plezier heeft om met Seb te tafelen, zal de gehele avond gekluisterd zitten luisteren. Daarenboven is hij ook piloot van de Seabourn onderzeeërs. Met zulke persoonlijkheden maakt Seabourn Expeditions een verschil.

Tijdens één van zijn vertellingen, refereert hij naar Jacques Cousteau die ooit zei dat “mensen enkel houden van wat ze kennen”. Seb voegt eraan toe dat wat hem betreft liefst zoveel mogelijk mensen naar Antarctica moeten reizen. “Ze komen zeker en vast terug als ambassadeurs”.

Seb zijn gouden raad voor wie deelneemt aan een expeditiecruise: “Wees flexibel. Verwacht geen voorspelbare reis. Tijdens een expeditie hebben we steeds een plan B, en precies dat plan blijkt nadien van meer emotionele reiswaarde dan het vooropgestelde plan A.”

Meer dan natuurbeleving.

Hij koppelt zijn academische kennis aan een passionele drang om tijdens expedities geschiedenis en beleving aan elkaar te koppelen. Natuur, taal, wetenschap en cultuur vloeien naadloos door elkaar.

Seb is een IAATO-gecertificeerde gids voor Antarctica.  IAATO is de internationaal erkende organisatie van Antarctica touroperators.

Boys & Toys

Seabourn biedt, als één van de weinige rederijen, tochten per onderzeeër aan (facultatief): er is ruimte voor zes deelnemers + de piloot.

Maar belangrijker nog is dat er 24 Zodiacs aan boord zijn, zodat alle gasten heel snel hun drives kunnen doen.

Voor de sportievelingen zijn er ook zeekajaks aan boord.

Deze activiteiten vinden enkel plaats bij veilige weersomstandigheden.

Executive Chef Mahesh Gavhane
“Seabourn Venture is een klein schip waar we voor de gasten koken alsof het voor onze eigen familie is.”

We ontmoeten Mahesh, zeg maar de Kapitein van de Keuken, in The Restaurant. De tafels zijn strak ingedekt en klaar voor dienst. Elke dag opnieuw sieren verse bloemen dit stijlvol restaurant. Het team van Mahesh bestaat uit 26 Chefs (bij max. bezetting is dat 1 Chef per 12 gasten) en 12 utility managers. Hij stamt uit een culinaire familie uit het Londense.

Zijn oom zette hem aan verder te studeren waarna hij voor een periode van 3 jaar in India aan de slag ging voor de Oberoi Group. Sinds 2008 is hij trouw aan Seabourn en daar is hij trots op.

Kwaliteit voorop

Op de vraag of expeditiereizigers minder aandacht schenken aan gastronomie dan aan boord van reguliere zeecruises, antwoordt hij gevat dat Seabourn een culinaire standaardnorm heeft en dat elke gast die verwachting ingelost wil zien.

“We streven ernaar om elke dag de beste kwaliteit te leveren, en gebruiken veel verse producten die elke 7 tot 11 dagen worden geleverd.

Als een gast op een ander Seabourn schip onze kaviaar of signature steak heeft geproefd, moeten wij aan diezelfde gastronomische verwachting voldoen.”

Thomas Keller

MG: “Waar we met onze expeditieschepen wel afwijken is met The Grill van Thomas Keller, die vind je enkel op onze zeecruises. Maar we bieden anderzijds zoveel meer. We hebben de vrijheid om op het culinaire programma van de vloot per bestemming te variëren. Zijn we in Schotland? Jawel, we serveren lokale zalm of Sint-Jacobsschelpen.”

Euh… British Pub food?

Gisteren was er tijdens het cocktailuur een foodfestival in het thema van de British Pub. Heel veel lokale bieren en ciders, geserveerd met fish&chips en ander pub fingerfood. Op de vaste kaart staan steevast ook Amerikaanse hotdogs en hamburgers. Worden de reizigers van continentaal Europa hiermee niet vergeten?

MG: “We geven aandacht aan alle nationaliteiten. Kijk maar naar onze lunch in The Colonnade: gisteren was Italië het thema, de dag ervoor stond Mexico centraal. Ikzelf houd van alle keukens, van delicate soufflés tot tapas, op voorwaarde dat het bereid is zoals het hoort.”

De ijscrème… amai, top!

Tot slot nog dit: geniet van de vers gedraaide gelati. Super vers, zonder ijskristallen. Ze hebben meer dan 30 verschillende smaken. Het vraagt 3 tot 4 cruises om ze allemaal geproefd te hebben. Smakelijk!

Mahesh is gepassioneerd door food.

Verse bouillon

MG: “Wist je dat wij aan boord alles samendoen met ons culinair team. We zoeken naar nieuwe smaken, maar wel op basis van onze klassieke scholing. Zo maken wij ook alle dagen onze eigen bouillons en fonds. Saus uit pakjes? Nee, dat kan echt niet. Dit is een klein schip waar we voor de gasten koken alsof het voor onze eigen familie is.”

Eetgelegenheden aan boord

 • The Restaurant: stijlvol à la carte restaurant met een ruime kaart (ontbijt, lunch, diner)
 • The Colonnade: het uitstekende buffetrestaurant (ontbijt, lunch diner). Hier kan je ook buiten eten in The Patio, er zijn verwarmingselementen.
 • Seabourn Square: koffie en snacks voor de kleine honger
 • The Club: hier moet je zijn voor zeer verzorgde Sushi, absolute aanrader !
 • Uiteraard kan je ook in jouw suite eten.

Foto: The Colonnade

Foto: The Restaurant

Bestemmingen Venture expedities

ARCTISCHE CIRKEL (Noordpool)

Ruige bergen, ijsblauwe gletsjers, weelderig groen… Ervaar de seizoensgebonden extravagantie van de natuur op de buitenste Britse eilanden, Noorwegen, Spitsbergen, IJsland, Groenland en het Canadese Noordpoolgebied .

ANTARCTICA & ZUID-AMERIKA

De magie van Antarctica? Tijdloze en ongerepte wilde schoonheid. Degenen die het hebben gezien, beweren dat het onmogelijk is om het adequaat te beschrijven, en dat je zelf moet gaan om het te beleven.

NORTHWEST PASSAGE

Veel ontdekkingsreizigers reisden naar het westen rond Groenland en door de Canadese Arctische archipel, op zoek naar een corridor die de Atlantische en de Stille Oceaan met elkaar verbond; anderen stuurden hun schepen naar het oosten over de top van het huidige Noorwegen en Arctisch Rusland.

STILLE ZUIDZEE & FRANS-POLYNESIE

Eilandstaten zoals Frans-Polynesië, Fiji, Tonga en Samoa hebben fijne zandstranden, ongerepte hemelblauwe wateren met geneugten voor snorkelaars en duikers van alle niveaus.

AUSTRALIE: THE KIMBERLEY

De noordwestelijke hoek van Australië, is een van ’s werelds laatste wilde grenzen, met ruige bergtoppen en uitgestrekte savannevlaktes, regenwoud, kloven en ravijnen uitgehouwen in levendig rood gesteente… Indrukwekkend en onbekend!

AMAZONE 

Het kleine kanaal van Boca dos Botos is de thuisbasis van een overstroomd woud met extreme uitdagingen voor mens en dier in deze regio. Reizend door soms onherbergzame omgevingen, ontmoet je luiaards, brulapen, vogels en doodshoofdaapjes…

Expedition Cruise Chat

Glenn Verelst is Senior Business Development Manager Continental Europe, SEABOURN. We hadden een exclusieve Expedition Cruise Chat. 

Verneem meer over de Helly Hansen parka’s, Zodiacs en Zodiacdrivers, Starlink WIFI Technology aan boord, bijzondere camera’s, over de onderlinge connectie tussen expeditiereizigers…