Dat element van beleving maakt echt wel een verschil.

Expedition Cruise Chat

Glenn Verelst is Senior Business Development Manager Continental Europe, SEABOURN.

We ontmoeten Glenn in een gezellig pub voor een exclusieve Expedition Cruise Chat, nog net voor onze expeditie met Seabourn Venture van Schotland naar IJsland (24 mei 2023).

“Intens een bestemming ervaren op een ander ritme.”

Glenn Verelst & expedities, is dat een match?

Zonder verpinken en heel enthousiast.

GV: “Expedities? Yes please! Ik houd van de actieve beleving en al zeker van avontuur. Mijn partner daarentegen, zij zoekt liever het sundeck op ergens te midden van de Middellandse Zee. Maar voor mij staat de waarneming van de reis voorop, meer dan de cruise.

Met Seabourn Expeditions beleef je zo’n reis bovendien als een luxe safari, maar dan aan boord van een intiem schip. Je vaart naar afgelegen of moeilijk toegankelijke locaties. Tja, dat element van beleving maakt echt wel een verschil: intens een bestemming ervaren op een ander ritme.”

“Iedereen in de hot seat om een dier met de juiste close-up te fotograferen.”

Reizigers surfen het internet af op zoek naar info, en raken verstrikt in de hoeveelheid info. Waarop zouden ze zich moeten focussen, denk je?

GV: “Een expeditieschip gaat naar afgelegen en extreme regio’s, dus moet het schip in perfecte staat zijn. Toch is het vooral de bouw van het schip die bepalend is, zoals de versterkte boeg en de PC klasse*. Maar de klant moet er zich van bewust zijn dat je tijdens een expeditie veel buiten bent om het wildlife en de landschappen te zien. Grote buitenruimtes zijn dus belangrijk. Op de Seabourn Venture hebben we op de boeg veel ruimte, dé plaats om het allemaal te beleven.

Bovendien hebben wij 24 Zodiacs aan boord en 26 goed opgeleide Zodiacdrivers (biologen en wetenschappers): belangrijk om snel én veilig met alle gasten aan boord tegelijk de landings te kunnen uitvoeren. Iedereen wenst tenslotte in de hot seat te zitten om een dier met de juiste close-up te fotograferen.”

(*Polar Class, de classificatie die wordt toegekend en bepaalt of een schip kan navigeren in met ijs bedekte wateren.)

Antarctica, daar stellen we ons ijskoude temperaturen bij voor. Moet dat de reiziger niet afschrikken?

GV: “Seabourn zorgt voor een eerbetoon aan dit soort bestemmingen. Verwacht aan boord van de Venture geen grote shows, verwacht wel een actieve ontdekking van de bestemming. Onze aandacht gaat daarbij specifiek naar de omkadering. We geven de juiste info voor afreis, zodat iedereen Antarctic/Arctic Proof kan vertrekken.

De klant krijgt bovendien een Helly Hansen parka, die hij nadien mag houden. Arctic Sport Boots zijn te leen aan boord. Ook aan boord beleef je de bestemming: met boeiende voordrachten door specialisten. En tenslotte ontvangt iedere deelnemer aan het einde een film met de hoogtepunten van de expeditie.”

“Onze uiterst luxueuze en ruime suites maken misschien nog wel het grootste verschil.”

Wat zijn de verschillen tussen de Seabourn Venture en de andere schepen van de vloot?

GV: “De Venture is technologisch toch wel ons paradepaardje. We hebben nu ook Starlink WIFI Technology voor onze gasten aan boord. Een ander pareltje waar we trots op zijn, is die uitzonderlijke camera aan de mast van de Constellation Lounge, namelijk de 4K GSS Cineflex-camera waarmee we dieren tot kilometers ver kunnen spotten en haarscherp weergeven op het tv-scherm in jouw suite als in de lounge. Een handige aanvulling op de Swarovski verrekijker die in elke suite in bruikleen is. Met onze handige Seabourn Source app heeft de klant via zijn smartphone, tablet of laptop toegang tot de dagelijkse activiteiten- en entertainmentschema’s, haveninfo, info over de excursies en zoveel meer.

Ander groot verschil met onze reguliere zeecruiseschepen is dat de Venture maar twee restaurants heeft, waarmee we inspelen op de wens van de expeditiereizigers om te socializen met andere deelnemers en verhalen/foto’s uit te wisselen. Er is veel meer onderlinge connectie.”

Wat zijn de meest pure momenten tijdens een expeditiecruise?

GV: “Plots die ijsbeer zien!”

Een vraag die we vaak krijgen: zijn er gevaren aan een expeditiecruise?

GV: “Seabourn is een Amerikaanse rederij, en die hechten enorm veel belang aan veiligheid. Daar betaal je ook voor. Dat geldt zeker ook voor de duiktochten met de onderzeeër: geen goede condities, geen duiktochten. Deze vinden enkel plaats bij goede omstandigheden.”

Voor veel wereldreizigers zijn Antarctica en de Arctische Cirkel de ultieme bestemmingen. Maar wat daarna? Zijn er dan nog bestemmingen die kunnen beklijven of houdt het daarbij op?

GV: “Naast deze twee iconische bestemmingen, biedt Seabourn ook het Amazonewoud aan, de legendarische Nordwest Passage, de idyllische Stille Zuidzee en het Paaseiland…

Maar mijn reistip is een expeditie in The Kimberley, de noordelijkste regio van West-Australië en een van de oudste en meest afgelegen plekken op aarde. Een regio, driemaal de oppervlakte van Engeland, met een uitgestrekte kustlijn, dens regenwoud, kloven en ravijnen uitgehouwen in een roodachtig gesteente… Fenomenaal hoe het droge en natte seizoen hier de natuur bewerken en bescherming bieden aan indrukwekkende krokodillen… Het is werkelijk een uniek ecosysteem.”

Ik zou nog uren kunnen luisteren naar Glenn, terwijl het licht van avontuur en reizen fonkelt in zijn ogen. Ik droom mee. We hebben nog vele uitdagingen voor de boeg. Met de Venture dan wel, graag.

Volgende halte is onze expeditie met Seabourn Venture, van Schotland naar IJsland (afvaart 24 mei 2023).

Jan Van Durme, Footprints Luxury Cruises

SEABOURN VENTURE

 • Ultra-luxe expeditieschip, PC 6  klasse
 • Bouwjaar: 2022
 • Lengte/Breedte: 170/26 m
 • Enkel suites aan boord: 132, allemaal met veranda
 • Gasten aan boord: 264 (poolgebieden) tot max. 317
 • Bemanning aan boord: 120
 • Zodiacs: 24
 • Tweepersoons kajakken: 8
 • Onderzeeër (niet inbegrepen in de prijs): 6 personen
“De inrichting van het schip doet denken aan een chalet in de Alpen: open haarden (elektrisch), heel veel kussens, dierenhuiden, donker hout,… perfect in combinatie met een cruise in de poolgebieden.”

Manuelle Serrien, Footprints Cruise Ambassador (mei 2023)

Interesse in een expeditie met Seabourn Venture? Raadpleeg uw reisagent. 

Publieke ruimtes:

 • Atrium
 • Discovery Center
 • Expedition Lounge
 • The Restaurant
 • The Colonnade
 • Seabourn Square: koffie/thee, gebak, sandwiches
 • The Patio: alfresco dining (lunch), weersafhankelijk
 • The Club: met selectie sushi
 • The Bow Lounge: versnaperingen
 • The Constellation Lounge: versnaperingen, afternoon tea, cocktail & tapas
 • The Spa
 • Sauna & Wellness
 • Fitness Center

The Colonnade op dek 5: Lunch met verzorgde buffetten met o.a. mosselen, gebakken bolletjes St.Jacobsschelpen, enz…. superlekker!

The Restaurant op dek 4: het diner was “fingerlicking delicious”, attente bediening, in een aangenaam kader! Er is keuze uit 3 rode, 3 witte en 3 rosé, … anders is er nog altijd de mogelijkheid om een fles wijn van de kaart te bestellen.

Manuelle Serrien, Footprints Cruise Ambassador (mei 2023)

Alle eetgelegenheden, alsook de wijnen voorgesteld door de sommelier, en alle cocktails & dranken zijn inbegrepen in de prijs.

Suites (oppervlakte incl. veranda):

 • Grand Wintergarden Suite, 130 m2
 • Penthouse Spa Suite, 49 m2
 • Penthouse Suite, 49 m2
 • Panorama Veranda Suite, 39 m2
 • Veranda Spa Suite, 33 m2
 • Veranda Suite, 33 m2
 • Suites 737, 738, 800, 824 en 825 zijn rolstoeltoegankelijk.

Panorama Veranda Suite