Polynesië & Melanesië

Eilandencultuur & Koraalkusten

  • Afvaart 2026: van 21 april tot 3 mei
  • 11 nachten aan boord van Seabourn Pursuit
  • Papeete (Frans-Polynesië) – Lautoka (Fiji)

 

21 april, Papeete: afvaart 17.00u

22 april, Raiatea, Society-eilanden

Het op één na grootste van de Society Islands is praktisch verbonden met zijn buurman Taha’a. Eigenlijk zijn ze verbonden door een rif in dezelfde lagune en waren ze in het verleden misschien wel één eiland. De hoofdstad, Uturoa, is waar het grootste deel van de bevolking woont. Het is levendig, hoewel het geen concurrentie is voor Tahiti. Raiatea, ook wel het Heilige Eiland genoemd, betekent ‘heldere lucht’ en was waarschijnlijk de eerste menselijke gemeenschap op de eilanden. De oude heilige plaats Taputapuatea is een UNESCO-werelderfgoedlocatie en was mogelijk de plek van waaruit de Polynesische migraties naar Hawaï, de Cookeilanden, Nieuw-Zeeland en de rest van de Stille Zuidzee begonnen. Hoewel het minder toeristisch is dan Tahiti, is de zorg voor bezoekers belangrijker geworden. De landbouw is voornamelijk gericht op kokosnoten, ananas en vanille. Vanille-orchideeën worden met de hand bestoven, aangezien Raiatea geen insectenbestuivers heeft voor vanillebloesems. Parels uit de Zuidzee worden in verschillende kleuren in de lagune gekweekt. Een wandeling op Mt. Tapioi beloont met een prachtig uitzicht op de lagune en de zee, en de hoge Bora Bora aan de verre horizon. Een andere favoriete wandeling leidt naar de drie watervallen van het eiland. De hoogste piek, Mt. Temehani, is de plek om te zoeken naar de unieke, vijfbladige Tiare Apetahi-bloemen die nergens anders groeien. De lagune is bezaaid met kleine motus, die voornamelijk koraalzandstrand zijn, en populair zijn voor zwemmen en snorkelavonturen.

23 april, Zeedag om te genieten van het comfort aan boord

24 april, Aitutaki, Cookeilanden

Het prachtige Aitutaki wordt vaak beschouwd als een van de meest verbluffende lagunes in de Stille Oceaan. Met één groot eiland en een bijna intact rif aan de andere kanten, is het een gewilde plek om te bezoeken.​

25 & 26 april: Zeedag om te genieten van het comfort aan boord

27 april, Op zee: Passage van de internationale datumgrens

De internationale datumgrens is een denkbeeldige navigatielijn op het aardoppervlak die loopt tussen de Noordpool en de Zuidpool om een ​​verandering van de ene kalenderdag naar de andere aan te geven. De lijn loopt over het midden van de Stille Oceaan, ongeveer op de 180e lengtegraad, maar wijkt op verschillende punten af ​​om overlappende gebieden op te nemen die worden bestuurd door sommige eilandengroepen en territoria om interne uniformiteit te behouden. De lijn ligt halverwege de wereldbol vanaf de nulmeridiaan (Greenwich) op 0 graden lengtegraad. Als u van oost naar west reist, wint de lokale tijd één uur (klok één uur terug) voor elke 15 afgelegde lengtegraden. Dit zou neerkomen op 24 gewonnen uren voor één omvaart, tenzij de kalenderdatum één dag vooruit werd gewijzigd bij het passeren van het halverwege punt. Evenzo wordt bij het reizen van west naar oost de kalenderdatum één dag terug gewijzigd bij het passeren van de datumgrens. Seabourn-reisroutes zijn gebaseerd op dagen die daadwerkelijk aan boord zijn doorgebracht en de data worden voor het gemak vermeld, inclusief dagen die verloren of gewonnen zijn bij het passeren van de internationale datumgrens. Vertrekdagen en ontschepingsdagen worden altijd vermeld in lokale tijd en datum.

28 april, Apia, Upolo, Samoa

Apia, de grootste stad op het eiland Upolu in Samoa, heeft een rijk cultureel erfgoed. De grootste stad en hoofdstad van Samoa, Apia, is ook de enige stad van het land. Met een bevolking van meer dan 35.000 mensen en een drukke haven, ligt de stad in een natuurlijke haven aan de monding van de Vaisigano-rivier. Het toont een eclectische en fascinerende mix van traditionele Samoaanse huizen en 19e-eeuwse kerken en gebouwen. Winkels, markten en bars met een bloeiend nachtleven zijn te vinden te midden van de koloniale sfeer. De Samoaanse cultuur is overal overvloedig aanwezig en er zijn uitleggerkano’s te zien in de haven. Interessante vissen en ongewone vruchten vullen de markten. De beroemdste inwoner van de stad was de schrijver Robert Louis Stevenson, die hierheen verhuisde vanwege een slechte gezondheid en bronchiale problemen. Hij stierf in 1894 en is begraven op het eiland en zijn huis fungeert nu als museum.

29 april, Zeedag om te genieten van het comfort aan boord

30 april, Tonga – Nuku-eiland, Tonga

Neiafu, in Vava’u, Tonga, is een rustiek stadje met vriendelijke mensen en een prachtige en wilde botanische tuin. Het is het op één na grootste stadje in Tonga met een bevolking van iets minder dan 4.000 mensen. De eilanden van Vava’u zijn een ongerept tropisch paradijs. Spectaculair snorkelen en duiken op de kleinere eilanden in deze keten. Helder water met overvloedig zeeleven, koraalriffen, witte zandstranden, overvloedige zeevogels en schilderachtige schoonheid dragen bij aan de aantrekkingskracht van deze plek. De Polynesische cultuur vertelt het verhaal van de god Maui, die deze eilanden creëerde door met zijn magische haak in de bodem van de zee te grijpen en deze eilanden eruit en naar de oppervlakte te trekken. Naast toerisme en visserij omvatten de belangrijkste industrieën hier ook landbouw, waar vanillebonen, ananas en ander tropisch fruit worden verbouwd. Parels worden gekweekt en reuzenmosselen worden gekweekt.

01 mei, Vanua Balavu, Fiji

Vandaag gaan we van de culturen van Polynesië naar de culturen van Melanesië. Vanua Balavu ligt in de noordelijke Lau-eilandengroep in Oost-Fiji en is een bergachtig vulkanisch eiland, omgeven door een lagune en een randrif. Het eiland is vrij minimaal bevolkt, maar heeft zowel natuurlijk voorkomend bronwater als thermaal water voor warmwaterbronnen. De lagune in het binnenland heeft divers en gezond koraal en is een heerlijke plek om tijd door te brengen in het water. Het ligt aan de oostelijke rand van Fiji en heeft ook een mix van zowel Fijische als Tongaanse cultuur en werd ooit begeerd en gedeeltelijk bewoond door het Tongaanse volk. Er zijn nog steeds overblijfselen van de Tongaanse cultuur.

INBEGREPEN EXPEDITIE: Lomaloma Island Ten oosten van Vanua Levu en Viti Levu ligt Vanua Balavu, het derde grootste Lau-eiland dat deel uitmaakt van Fiji’s Eastern Division. Het eiland wordt beschermd door een barrièrerif van ongeveer 130 kilometer lang. Het omsloten lagunegebied belooft uitstekend snorkelen, terwijl de riffen grotere schepen op afstand houden. Vanua Balavu heeft een speciale geologische set; het heeft een vulkanisch deel in het zuiden en opbeurend koraal in het noorden en zelfs warmwaterbronnen met kalksteengrotten. Vanuabalavu betekent ‘Long Island’. De bevolking van ongeveer 1200 mensen die op het eiland wonen, bestaat uit 17 dorpen langs de kust. Lomaloma is het belangrijkste dorp met scholen, een postkantoor, een politiebureau en een klein ziekenhuis. Volgens de historische gebeurtenis die zich op het eiland heeft voorgedaan, stond het onder het bewind van een Tongaanse leider genaamd Ma’afu die in Lomaloma woont. De folkloristische presentaties bevatten Fijische en Tongaanse muziek en dans die een speciale unie vormden. De generatie Tonganen bezette nog steeds een deel van het eiland van Sawana in het zuidelijke deel van Lomaloma. Het schip lag in de buurt van Lomaloma voor traditionele welkomstceremonies, schoolbezoek en dorpstour, afgesloten met versnaperingen en entertainment voordat het afscheid werd genomen met het traditionele Fijische lied genaamd “Isa Lei” voordat het schip aan boord ging.

02 mei, Yasawa, Fiji

De eilanden van Fiji worden vaak gegroepeerd in verschillende regio’s, gebaseerd op zowel geografische isolatie van andere groepen, maar ook culturele overeenkomsten tussen eilanden. De Yasawa-eilanden liggen aan de uiterste westelijke rand van Fiji en zijn een uitstekende locatie voor avontuur, zowel op het land als onder water. De Yasawa-groep is vrij ongebruikelijk, zelfs voor Fijische normen. De eilanden waren tot 1987 gesloten voor toerisme omdat de lokale koning geen bezoekers wilde.

De zoutwatergrotten van Sawa I Lau zijn turquoise poelen die beroemd zijn geworden door de film “Blue Lagoon”. De ingang van de tweede grot is via een verborgen onderwateringang die door de zee in het kalksteen is uitgehouwen. De grotten zijn doordrenkt van mythen en legendes.

Het kleine dorpje Nabukeru ligt vlak bij het strand op een afgelegen en prachtige plek. Klimaatverandering en de gevolgen daarvan worden hier gevoeld, met kustoverstromingen en tropische cyclonen die golven over de zeeweringen brengen die ooit de dorpelingen veilig hielden.

INBEGREPEN EXPEDITIE: Yasawa-eiland

Ga op avontuur in de majestueuze Sawa-I-Lau grotten om de eeuwenoude kalksteenformaties van Fiji te ervaren tijdens deze privétour met lokale gidsen om de geheimen ervan te ontdekken. De kalksteenformaties, uitgehouwen door constante golven, zijn verborgen in een aantrekkelijk klein eiland. De heilige grotten staan ​​ook bekend als de rustplaats van de 10-koppige oude Fijische god, Ulutini. De eerste van de grotten is gewoonweg prachtig. Zonlicht filtert door een gat in het plafond, waardoor een glamoureuze schoonheid van de onderwaterwereld op het wateroppervlak wordt weerspiegeld. Als u zin ​​heeft in meer opwinding, kunt u ervoor kiezen om een ​​tweede grot binnen te gaan die geheimzinniger is, grot via een onderwatertunnel. Ook inbegrepen is een bezoek aan een nabijgelegen dorp Tamusua – de traditionele eigenaren van de beroemde Sawa I Lau grot. Ontdek en profiteer van het prachtige moment dat u doorbrengt met de vriendelijke dorpelingen. Neem alstublieft een onderwatercamera, rifvriendelijke zonnebrandcrème, snorkeluitrusting en rifschoenen mee.

03 mei, Lautoka, Fiji