Denk hierbij aan 5-sterrenhotels, aan luxe lifestyle, aan romantiek onder zeilen

Drie schepen, één principe: individuele beleving

 

Sea Cloud Cruises biedt een unieke ervaring die luxe en nostalgische nautische beleving combineert.

Het is alsof je verblijft in een vijfsterrenhotel onder zeilen, met de elegantie en comfort die je zou verwachten van de beste Duitse resorts en de Britse heritage hotels.

Aan boord geniet je van de intieme sfeer van een klein jachtschip, met de perfecte mix van traditioneel zeilen en modern comfort*, aangevuld met persoonlijke service en uitmuntende gastronomie. Laten we eerlijk zijn: het is onmogelijk om dit niveau te vinden aan boord van de grote cruiseschepen. Anderzijds, voor wie een cruiseschip een uitgebreid aanbod moet bieden van restaurants, bars en theaters, zal bij Sea Cloud Cruises zijn ding niet vinden.

*Goed om weten: de jachten zijn uitgerust met Starlink.

Deze review werd gemaakt na onze vijfdaagse aan boord van Sea Cloud Spirit (Nice-Nice, 29 april 2024), in het gezelschap van Travel360, enkele reisagenten en Anja Ringel, Director International Marketing & Sales – Sea Cloud Cruises. Jan Van Durme – Footprints Luxury Cruises

Kleine baaien, afgelegen stranden en romantische havens

Wat de luxueuze zeilschepen, zoals de historische SEA CLOUD, en de twee jongste jachtschepen SEA CLOUD II en SEA CLOUD SPIRIT, uniek maken, is de exclusiviteit. Neen, dit is geen cruise maar een jachtcruise. Neen, dit is geen aanbod voor de massa, maar wel specifiek voor discrete levensgenieters die op zoek zijn naar een intieme en persoonlijke vakantiebeleving, met een blik op de zon. Deze kleine schepen bieden grote momenten. In tegenstelling tot grote cruiseschepen die vaak aanmeren in containerhavens, varen deze zeiljachten naar pittoreske havens in Europa en het Caribisch gebied. De excursies die aan deze vrijheid om te reizen zijn verbonden, zijn ronduit top en quasi individueel. Zo kan je bij voorbeeld als Belgische wielerfan in San Remo, in de sporen van de wielergoden en met zicht op de Ligurische kust, een fietstour doen langs de flanken van de Poggio. Er zijn ook originele gastronomische ontdekkingen of geprivatiseerde museabezoeken zoals een nocturne in het Guggenheim Museum in Bilbao, e.d.

Sea Cloud, meer dan 90 jaar geleden gebouwd

De Grande Dame van de vloot is de historische windjammer SEA CLOUD, een legende! Gebouwd in Kiel in 1931 als privéjacht van de miljonairsdochter Marjorie Merriweather Post, is het nog steeds een stijlicoon op zee dat beroemdheden van over de ganse wereld heeft verwelkomd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog diende het als weerstation voor de Amerikaanse marine. Nadien werd het ontdaan van de camouflagekleuren en in alle eer en glorie hersteld. Deze sierlijke viermaster biedt plaats aan maximaal 64 passagiers en verzekert een privé-ambiance. De twee Owners’ Suites reflecteren de romantiek van weleer met Carrara marmer in de badkamer, Louis Philippe stoelen, een sier openhaard en meer…

 • Lifestyle beleving aan boord: elegante formele luxe, klassiek/maritiem. Door het intieme concept van een bijna-privéjacht deel je bij het dineren (free seating) de tafel met andere gasten.

De romantiek van het zeilen

De ruime driemastbark SEA CLOUD II (bouwjaar 2001, max. 94 passagiers) is groter dan het zusterschip en biedt veel persoonlijke ruimte, gecombineerd met het élan van een privéjacht.

Het is  een echte windjammer met alle voorzieningen van een modern cruiseschip zoals een fitness, en massage- en schoonheidsbehandelingen…

 

Met de SEA CLOUD SPIRIT (een driemaster met bouwjaar 2021, max. 136 passagiers) biedt de rederij ook specifieke Lifestyle cruises aan met DJ aan boord. Een bijzonderheid van de Spirit is dat er ook Single Staterooms zijn én ook Balcony Suites, wat een uitzondering is voor dit soort schepen. Dit is ook het enige van de drie schepen met een Wellness en Spa area, met een fitness met zeezicht.

 • Lifestyle beleving aan boord: Deze twee “jongere” schepen bieden evenveel zeilplezier als het vlaggenschip en zijn meer gericht op een concept van informele luxe. Beide jachtschepen beschikken over een restaurant met open seating en bieden ook tafels voor koppels. Op de Sea Cloud Spirit kun je bij gunstig weer ook genieten van een bistro-gastronomie op het Lido Deck.

 

Goed om weten: bij Sea Cloud II en Sea Cloud Spirit heb je een marina-platform voor watersport en zwemstops (aan boord van Sea Cloud heb je dat niet maar gaan de gasten gewoon zwemmen vanaf de loopplank, omdat er geen zwemplatform werd overwogen bij de constructie van het jacht in 1931).

“Vergeleken met wat ik ken en gezien heb, is dit wereldklasse. Dit is een topervaring voor mensen die tot rust willen komen in een verfijnde omgeving.”

Victor Wellens, Footprints Luxury Cruises

Wij beleefden het tuigen van de zeilen op een stralende ochtend op de Middellandse Zee, met een zacht kabbelend water om ons heen. Wanneer de matrozen de masten in klommen voor het hijsen van de zeilen (iets wat nog volledig manueel gebeurt), hadden we een emotioneel moment.

Het is aangrijpend mooi, eclatant zelfs,  om te zien hoe de 28 zeilen van de Sea Cloud Spirit, samen goed voor zo’n 4.100 m2, werden gehesen. We werden er ademloos van.

Moet je een zeiler zijn?

Dit zijn in de eerste plaats jachtcruises, waarbij het aspect van het zeilen een buitengewone luxueuze aanvulling is. Je hoeft helemaal geen zeiler te zijn om te genieten van de “setting of the sails”.

Goed om weten: Sea Cloud Cruises probeert zoveel mogelijk te zeilen, afhankelijk van het weer en de vaarroute.

Het tuigen van de zeilen moet je beschouwen als een uitzonderlijke excursie waarbij je getuige bent van bijzonder vakmanschap en waar je nederig van wordt. Op dat moment neemt de natuur, met de zee en de wind in de hoofdrol, de controle over jouw sentiment over, en niemand die er zich tegen verzet. Och neen, dit is magisch. Je zal er enkele uren met bezig zijn en meteen ook het belang van de zeilen kunnen inschatten in het ecologische concept van Sea Cloud Cruises.

Met wat geluk maak je aansluitend een zodiactoer rond het schip, en dan pas… word je heel stil, als je het lijnenspel van gebolde zeilen en touwen weerspiegeld ziet over de golven. Zo’n zeiljacht is kunstzinnig en ingenieus, en het doet je voor de rest even alles vergeten. Je zou zachtjes willen huilen van geluk…

Onze tip: hou zeker jouw fototoestel of smartphone bij de hand.

Nog even dit: om de veiligheid en de arbeidsovereenkomst met de matrozen te verzekeren, wordt er niet meer gezeild na 18.00u en vaart het schip enkel op de motor.

Foto: Kapitein Vukota Stojanovic, Sea Cloud Spirit

Kalm op volle zee

De vraag over zeeziekte is terecht. Kleine schepen, schommelen die niet meer dan grote schepen? We gingen hiervoor te rade bij Kapitein Vukota Stojanovic, Sea Cloud Spirit. Er zijn namelijk drie belangrijke elementen die hierbij een rol spelen.

Ten eerste heeft het schip speciale balken onderaan de boeg (kimkielen in het nautische jargon) die de hydrodynamische weerstand verhogen en dus voor extra stabiliteit zorgen.

Ten tweede zorgen de masten, die gedraaid kunnen worden, voor een uitzonderlijke balans, je kan dit vergelijken als jouw open armen gebruiken wanneer je op een lijn stapt.

Ten derde: Sea Cloud Cruises zet steeds koers naar stille wateren (en als het even kan ook de zon). Een jachtschip kan ten aller tijden zijn koers wijzigen, dus net zoals bij expedities moet de reiziger enige flexibiliteit hebben. Er is echter ook een dokter aan boord, met magische pilletjes. Onze conclusie: don’t worry, vaar happy verder.

Belgen opgelet: gastronomie

Aan boord van de drie schepen is het de Chef die bepaalt wat er geserveerd wordt, er is dus geen Executive Chef die voor de gehele vloot het menu bepaalt. Dat maakt dat de Chef’s met veel vrijheid en creativiteit aan de slag gaan, vaak ook met lokale, dagvers geleverde ingrediënten. Elke dag wijzigt het menu. We zijn, als touroperator, geregeld aan boord van vele rederijen en weten ondertussen wel wat lekker is. Maar het gebeurt uitzonderlijk dat gewoonweg alles lekker en top, en zo vers is.

We geven meteen een 9/10! Bovendien zijn de geselecteerde inclusieve wijnen van een bijzonder hoog niveau. Wil je nog meer, vraag dan zeker de exclusieve wijnkaart: verrassend!

Goed om weten: de huischampagne is Pommery die al geserveerd wordt op de kade bij het inchecken. Zeg nu zelf… daar houden we toch van, niet?

Verder mag je je, afhankelijk van het weer en de bestemming, verwachten aan BBQ’s op het Lido Deck, een informele avond met een Sea Shanty, een romantisch diner op een tropisch strand, en uiteraard een stijlvol Gala Diner…

Wat met de dresscode aan boord?

Lees zorgvuldig jouw Sea Cloud Cruises reisdocumenten, daarin verneem je er meer over. Maar ga ervan uit dat je overdag een fijne zomer outfit draagt (modieuze korte broek en T-shirt zijn toegelaten), terwijl je ’s avonds smart-casual wear draagt (shorts zijn niet gewenst bij het avondeten).

Voor het Gala Diner voorzien de heren best een jasje (dasje hoeft niet) en smart dress voor de dames.

Tip: voor overdag op het teakhouten dek draag je best schoenen die geen gladde zool hebben.

             Waar moeten we dit situeren als cruisebeleving?

Het is een deluxe boutique hotel op zee, onder zeilen, met een uitzonderlijke rijke historische ervaring, en gerund door een team dat deze luxe discreet bewaakt.

Zonder ook maar enige toegeving te doen, blijft Sea Cloud Cruises trouw aan het basisprincipe van de miljonairsdochter Marjorie Merriweather Post in 1931: de gasten verwennen alsof het royalty’s zijn.

In ons gezelschap was iedereen het erover eens: dit is een volwaardige vijfsterren beleving, maar met als grandeur dat tikkeltje avontuur van het machtige zeilspektakel.

Tenslotte nog een welverdiend compliment voor de zeer gedienstige bemanning.

Laten we de glazen heffen en een salut brengen op dit prachtige cruiseproduct (dat eigenlijk véél meer is dan cruisen).

De heerlijke 5-sterrenstijl

INBEGREPEN naast de topservice aan boord:

 • Welkomstchampagne in de suite/hut
 • Dagelijks vers fruit in de suite/hut
 • Alle maaltijden inclusief een 4-gangendiner en een 5-gangen Galadiner
 • Heerlijke wijnen van gerenommeerde wijnmakers en bier voor lunch en diner
 • Alle alcoholvrije koffie- en theespecialiteiten
 • Alle frisdranken
 • Welkomst- en afscheidscocktail
 • Flessenwater tijdens excursies
 • Fooien en havengelden
 • Strandbarbecues op geselecteerde bestemmingen
 • Marinaplatform met gebruik van watersportuitrusting zoals snorkeluitrusting, stand-up paddleboards etc… (weersafhankelijk)
 • Extra voor de suites: Wasservice

Ervaar Sea Cloud Spirit

Enkele reisroutes die u misschien kunnen interesseren…

LUXE LEVENSSTIJL, ONTSPANNENDE BEATS

 • 5 DAGEN / 4 NACHTEN, de ideale kennismaking
 • 2024: van 5 juli to 9 juli

Vrijdag 5 juli: Hamburg, afvaart 19.00u
Zaterdag 6 juli: List/Sylt
Zondag 7 juli: List-Sylt
Maandag 8 juli: heerlijke zeildag
Dinsdag 9 juli: Hamburg, aankomst 07.00u

Categorie D: Deluxe passagiershutten: € 3.755 pp

 • Met de gerenommeerde Sylt DJ en eigenaar van Club Rotes Kliff

VAN HET NOORDEN VAN SPANJE NAAR DE AZOREN

 • 13 DAGEN / 12 NACHTEN
 • 2024: van 23 juli tot 4 augustus

Dinsdag 23 juli: Bilbao, afvaart 23.00u
Woensdag 24 juli: Cijon
Donderdag 25 juli: Zeedag
Vrijdag 26 juli: A Coruña
Zaterdag 27 juli: Vigo
Zondag 28 juli: Porto (Leixões)
Maandag 29 juli: Porto (Leixões)
Dinsdag 30 juli: Porto (Leixões)
Woensdag 31 juli: Porto (Leixões)
Donderdag 1 augustus: Zeedag
Vrijdag 2 augustus: Zeedag
Zaterdag 3 augustus: Azoren, Ponta Delgada/São Miguel
Zondag 4 augustus: Azoren, Ponta Delgada/São Miguel, ontscheping

Categorie D: Deluxe passagiershutten: € 9.285 pp

 • Fascinerend Guggenheim Museum: exclusief avondevenement om de prachtige collectie hedendaagse kunst van Bilbao te bezoeken

LUXE LEVENSSTIJL, ONTSPANNENDE BEATS

 • 5 DAGEN / 4 NACHTEN, de ideale kennismaking
 • 2024: van 18 oktober tot 22 oktober

Vrijdag 18 oktober: Nice, afvaart om 19.00u
Zaterdag 19 oktober: Portofino
Zondag 20 oktober: Sanremo
Maandag 21 oktober: Saint-Tropez
Dinsdag 22 oktober: Nice, aankomst 07.00u

Categorie D: Deluxe passagiershutten: € 3.555 pp

 • Ideale break: met de stijlvolle hotspots van de Côte d’Azur en Ligurië

Voor een voorstel op maat en/of meer info: contacteer uw gekende reisagent.