Mana Pools Tamarind Canoe Trail (kanosafari)

6
dagen
vanaf
ipv
Deze reis begint bij Lake Kariba, een enorm kunstmatig meer dat eerder aan een oceaan dan een stuwmeer doet denken.
Bestemming 

Zimbabwe

Ongetwijfeld één van de mooiste en veelzijdigste landen van Afrika! Reizen naar Zimbabwe is veel meer dan de bejubelde Victoria Watervallen bewonderen, Zimbabwe heeft een indrukwekkend werelderfgoed met spectaculaire overblijfselen uit een mystiek verleden, een overvloedig wildbestand, één van de machtigste rivieren in Afrika en een vriendelijke bevolking...

De politieke en economische situatie in Zimbabwe heeft een turbulente periode achter de rug. Landonteigeningen en het opruimen van sloppenwijken hebben in het Westen meer dan de wenkbrauwen doen fronsen. De werkloosheid in Zimbabwe is nog steeds hoog en het toerisme is dan ook meer dan ooit een belangrijke inkomstenbron. Het ministerie van Buitenlandse Zaken ziet momenteel geen bezwaren meer om het land te bezoeken. Die bezoekers die van mening zijn dat Zimbabwe meer is dan zijn President zullen er met open armen worden ontvangen.

Het Hwange National Park herbergt de Big Five van Afrika, vaak in grote aantallen. Er zijn duizenden olifanten en buffels, leeuwen worden vaak gezien en het luipaard en de neushoorn zijn geregeld een bonus. Hwange is het enige beschermde gebied waar gemsbokken en bruine hyena’s in redelijke aantallen te vinden zijn. Bovendien huisvest dit stukje ongeschonden natuur één van de grootste overgebleven hordes Afrikaanse wilde honden. Het park beslaat meer dan 14.600 km2 en is landschappelijk zeer verscheiden. Het centrale en zuidelijke deel wordt gedomineerd door droge zandvlaktes met her en der wat schaarse begroeiing, uitlopers van de Kalahari woestijn. Het noordelijke deel is voornamelijk bebost met mopane bomen en acacia's.

Het Hwange National Park wordt in concentratie wild op de voet gevolgd door het Matusadona National Park. In het Matobo National Park kun je zien hoe erosie de granieten rotsformaties heeft gladgeslepen tot ‘kale hoofden' en in uitgesleten grotten zijn de rotstekeningen van de San nog steeds goed zichtbaar. Tot slot trekt het rijke deltalandschap van het Mana Pools National Park grote concentraties wild aan. Naast de overvloed aan krokodillen, nijlpaarden en olifanten leven hier ook de zeldzame soeni en nyala.

Great Zimbabwe laat de restanten zien van één van de grootste beschavingen van Afrika en staat daarmee symbool voor de nationale trots van de bewoners van Zimbabwe. Deze Shonastad werd in de 12de eeuw gebouwd. In de groene Eastern Highlands vormen drie bergketens een waar paradijs voor wandelaars, botanisten en vogelaars.

Toen het indammen van de Zambezi rivier in 1963 was voltooid, werd een kloof grenzend aan de rivier in brand gestoken en vervolgens gevuld met water. Zo ontstond het Kariba meer, het op twee na grootste kunstmatige meer ter wereld met een florissant wild, vogel en visbestand. Op het meer kun je heerlijk varen of vissen. De verdronken mopanebomen in de voormalige bedding geven de oever een bijzonder karakter, vooral bij zonsondergang.

De Victoria watervallen vormen waarschijnlijk de grootste bezienswaardigheid van het hele continent. Al vanaf het midden van de vorige eeuw, nadat David Livingstone als eerste blanke de watervallen aanschouwde, is dit een toeristische trekpleister. De nevel daalt neer als een eeuwigdurende regenbui die rond de watervallen een smalle strook van dicht regenwoud heeft doen ontstaan. Men wordt er werkelijk stil van, al was het alleen maar vanwege het donderend geraas waarmee het water van de Zambezi zich naar beneden stort. ‘Mosi oa tunya’ ofwel ‘rook die dondert’ wordt dit natuurfenomeen door de Afrikanen genoemd.

"I believe there is no sickness of the Heart To Great It Cannot Be Cured by a Dose of Africa." John Hemingway

Omschrijving 

Het meer ontstond door de bouw van een stuwdam op de Zambezi rivier langs de grens tussen Zimbabwe en Zambia en is een zeer populaire bestemming voor zowel de lokale bevolking als voor toeristen. Het grenst bovendien aan enkele van de jnste natuurparken op onze planeet en biedt u een fenomenale safari ervaring. Hoogtepunt van deze reis is de Tamarind Canoe Safari. In drie dagen vaart u per kano over een traject van 75km tussen Chirundu en Mana Pools National Park. Tijdens deze spannende kanosafari op de Zambezi rivier zal u ook verblu end veel wilde dieren kunnen zien op de aangrenzende moeraslanden en langs de oever van de rivier. Uw einddoel is het Mana Pools National Park, een uniek natuurgebied met een enorme diversiteit aan grote zoogdieren en meer dan 350 vogelsoorten. Het is tevens een werelderfgoed site.

DAG 1 | LAKE KARIBA Aankomst te Harare, onthaal en binnenlandse vlucht naar Kariba. Aankomst, onthaal en transfer naar de lodge gelegen op Mica Point vanwaar u een panoramisch uitzicht op Lake Kariba krijgt. Dit enorme kunstmatige meer strekt zich uit over 5000km², is 220km lang en 40km breed. Het meer ontstond na de bouw van één van de grootste stuwdammen ter wereld waarbij de Kariba kloof en de Zambezi river tussen 1958 en 1963 geleidelijk overstroomden. Een enorme reddingsoperatie, “Operation Noah”, zorgde ervoor dat meer dan 6000 dieren werden verhuisd naar Matusadona National Park en de rand van het meer. Verblijf van 1 nacht in Hornbill Lodge op basis van half pension.

DAG 2 > 5 | TAMARIND CANOE TRAIL
Deze ochtend wordt u opgehaald door onze lokale vertegenwoordiger voor het vertrek van uw safari omstreeks 07u30. De dag begint met een korte briefi ng over de inhoud van de tocht. Vervolgens nog vlug een bezoek aan het lokale winkeltje voor wie wat extra spullen wenst in te slaan (op eigen kosten). U reist verder per 4x4 wagen naar Chirundu waar u omstreeks 11u30 aankomt. Zodra de kano’s en de uitrusting uitgeladen zijn, volgt nog een korte demonstratie betreff ende de veiligheid en besturen van uw kano. U ontvangt een lunchpakket voor onderweg en het eerste traject van de tocht (18km) kan van start gaan. Omstreeks 17u komt u aan bij het kamp op het Kakomarara eiland waar u heerlijk kan relaxen en genieten van een voortreffelijk diner. Op dag drie wordt u bij zonsopgang gewekt met thee of koffie en koekjes. Vertrek voor een kanotocht naar de plaats waar het ontbijt wordt opgediend. De tocht gaat verder tot de middag. Na een welverdiende lunch en tijd voor een korte siësta vaart u ’s namiddags verder naar Lone Acacia Island waar u rond 17u aankomt voor het avondmaal en overnachting (27km). Dag vier verloopt ongeveer volgens hetzelfde scenario met overnachting op Trichelia Island (23km). Verblijf van 3 nachten in tenten op basis van fully inclusive (exclusief park gelden).

DAG 5 | MANA POOLS NATIONAL PARK
Deze ochtend, een meer ontspannen start met koffi e, thee en koekjes en vertrek rond 08u00 voor een laatste korte kanotocht van 7 km. U komt rond 10u00 aan bij Mana Pools, waar de kano’s en de uitrusting terug worden ingeladen. Hier wordt u opgewacht voor uw transfer het meest afgelegen gedeelte van het het Mana Pools National Park, vlakbij de Kanga Pan en de Chitake Springs, voor een pure en ongerepte safaribelevenis. De Kanga Pan is de enige permanente waterbron in de omgeving en dus een ideale halte voor het voorbijtrekkende wild. Het gebied kan best omschreven worden als het paradijs voor avonturiers, vooral vanwege de prachtige wandelmogelijkheden in een wild gebied dat nauwelijks toegankelijk is voor voertuigen. Verblijf van 1 nacht in Kanga Bush Camp op basis van fully inclusive.

DAG 6 | TERUGREIS
Ontbijt, transfer naar de airstrip en binnenlandse vlucht naar Lilongwe (vlucht enkel op ma/woe/vrij & zaterdag). Vervolgens terugvlucht naar Europa.