Melodieën van de Donau

Een cruise tussen metropolen van miljoenen tot dorpen van nauwelijks vijfhonderd inwoners

7 nachten aan boord van AmaSonata (AmaWaterways)

“Van Boedapest naar Vilshofen, voor mij de beste richting: je begint met de drukke steden om te eindigen met de charmante Donau-valleien.”

Een geweldige manier om Europa te (her)ontdekken is door een riviercruise te doen: een city-trip met elke dag een achter zicht, een andere stad. Vanop het water is het nog zoveel mooier en dat zonder je telkens de koffers in en uit moet pakken. Wij kozen dit jaar (juli 2023) voor de Donau, een combinatie van Hongarije, Slowakije, Oostenrijk en Duitsland. Deze cruise is een rijke combinatie van geschiedenis, cultuur en gastronomie.  We gingen aan boord van één van de schepen van AmaWaterways, al meer dan twintig jaar een toonaangevende rederij voor riviercruises.  (Review door Jan Van Durme, Footprints Luxury Cruises, juli 2023)

Melodieën van de Donau

  • Dag 1: Boedapest
  • Dag 2: Boedapest
  • Dag 3: Bratislava
  • Dag 4: Wenen
  • Dag 5: Weissenkirchen: bezoek Dürnstein of abdij van Melk – Greinburg
  • Dag 6: Linz: fietstocht langs de Donau, stadsbezoek Salzburg of Český Krumlov
  • Dag 7: Passau: wandeling of fietstocht langs de Donau – Vilshofen: feestelijk Oktoberfest
  • Dag 8: Vilshofen, ontscheping

AmaSonata

  • Bouwjaar: 2014, maar uitstekend onderhouden !
  • Lengte/Breedte: 135 m/12 m
  • Gasten aan boord: max. 162 / Bemanningsleden: 51
  • Aantal kajuiten: 81
  • Aantal dekken: 4 (waarvan 3 met kajuiten)

Zusterschepen van de AmaSonata: AmaBella, AmaCerto, AmaPrima, AmaReina, AmaSerena, AmaVerde, AmaVenita

Dag 1: Boedapest (Hongarije)

Verwelkoming aan boord. Het schip ligt op wandelafstand van het centrum, dus kun je ’s avonds gerust nog de stad verkennen.

Onze tip: Wandel langs de Donau om er het aangrijpende kunstwerk te ontdekken, in de  vorm van 60 paar gietijzeren heren-, dames- en kinderschoenen waarmee de Hongaarse Holocaust-slachtoffers worden herdacht die er geëxecuteerd werden nadat ze er hun schoenen moesten uitdoen. Het monument Cipők a Duna-parton ligt op 600 m ten noorden van de Ketting Brug.

Dag 2: Boedapest (Hongarije)

In de schoot van een heuvellandschap, door de Donau in twee gesplitst, heb je het historische Boeda met het oude centrum op de ene oever, en aan de overzijde Pest, het moderne en drukkere stadsgedeelte. Het is een duizendjarig patrimonium waar heersers en kunstenaars elkaar vonden, een ongeëvenaarde combinatie van cultuur en traditie tegen een decor vol van middeleeuwse straten, brede boulevards met Art Nouveau-huizen, pleinen met statige kerken en paleizen…

Elke tour gaat sowieso naar de gezellige Centrale Markthal (gesloten op zondag), met prikkelende geuren van paprika, salami en goulash… Daarna trek je naar het Heldenplein en de Kasteelheuvel, het Vissersbastion en de Mattiaskerk met de geglazuurde dakpannen. Geniet van het uitzicht op de stad met het indrukwekkende neogotische Parlement.

Iconische brug

Het meest iconische beeld van de stad is de befaamde Ketting Brug uit 1849, ontworpen door de Engelse ingenieur William Tierney Clark in opdracht van graaf István Széchenyi. Deze hangbrug biedt een permanente verbinding tussen Pest en Boeda. Twee enorme stenen poorten houden de hangende kettingen in bedwang.

Dit sierlijk monument is op z’n mooist in de avond wanneer de lichten op de brug aangaan en zo de contouren accentueren. Van deze architect is er nog een tweede hangende brug overgebleven en deze bevindt zich in Marlow, Engeland, waar ze de Thames overspant. De gelijkenis is sterk.

Boedapest, wat je echt mag verwachten (behalve paprika)…

Het is één van de mooiste hoofdsteden van Europa, maar met vergane keizerlijke allures. Romeinen, Ottomanen, Habsburgers, ze lieten er allemaal hun sporen na. Je ziet er paleizen en statige huizen met soms wel tot zeven verdiepingen hoog, langs smalle straten tot brede avenues. Maar het is duidelijk dat het communisme de stad weinig goed heeft gedaan. Veel gevels schreeuwen om renovatie en de tijd dringt. Men zal met spoed moeten ingrijpen.

Een ander prangend probleem is het drukke verkeer, dat behoorlijk veel geluidsoverlast veroorzaakt. Verkeerslichten worden vaak niet gerespecteerd, kijk dus beter maar tweemaal uit voordat je de straat oversteekt. Zeker opletten voor de fietsers.

Maar dit gezegd zijnde… het is een buitengewone must-do metropool.

Mijn geheime tips (Pest-zijde)

Katapulteer jezelf naar de vroege 20e eeuw en ga iets drinken in het quasi vergeten Café Astoria (thans Danubis Hotel). Het straalt nog de grandeur uit van weleer met die typische Franse Empire stijl en diende als decor voor veel films.

In contrast tot dit, kun je het hippe Boedapest ontdekken in Gozsdu Uduar. Dit gebouwencomplex  met binnenkoertjes is dé scene voor streetfood en kleurrijke bars (met op zaterdag ook een juwelenmarkt). Gastronomie, vertier en hedendaagse cultuur, allemaal op een steenworp van de Joodse wijk met de Dohany synagoge (de grootste van Europa). Aan de rand van deze wijk heb je een straat die je absoluut niet mag missen: Kazinczy Utca, met op de binnenkoertjes een dolgedraaide mix van bars en streetfoodtenten. Te gek voor woorden.

Het quasi vergeten Café Astoria (thans Danubis Hotel).

Dag 3: Bratislava (Slowakije)

Varen van Boedapest naar Bratislava: Bij goed weer is dit zalig. Je passeert de Gabcikovo sluis welke ruim 14m hoog, 275 m lang en 34 m breed is. Behoorlijk indrukwekkend dus. Terwijl sommige gasten zich met yoga ontspannen op het zonnedek, klieft het schip zich geduldig door de zeer brede Donau. Aan de oevers zijn er tal van pittoresk opgetrokken vissershutten of enorme bassins met vogels. Overal spot je reigers. Het vlakke land verandert zodra je Bratislava bereikt: al van ver kan je het witte kasteel zien, dat zich op een heuvel situeert.

Hier vonden elf kroningsceremonies van Hongaarse koningen en koninginnen plaats tussen 1536 en 1830, waarmee Bratislava de titel als “Kroningsstad der Koningen” kreeg.

Is het wel de moeite om een dag in Bratislava te spenderen, in de schaduw van de twee imposante steden Wenen en Boedapest?

Zoals steeds heeft AmaWaterways ook hier weer een uitstekende gids, die ons meenam door de turbulente geschiedenis, waarin de Sovjets (meer nog dan de Nazi’s) voor de zwarte pagina’s zorgden. Zo overleefde de historische Neolog-synagoge en Joodse wijk de twee wereldoorlogen wel maar de Russische sloophamers niet. De synagoge bevond zich aan het Rybné námestie (Visplein) aan de Sint-Maartenskathedraal. De reden van de sloop van de synagoge was de constructie van een brug in 1969. Er is thans een gedenkplaats ter nagedachtenis aan de 105.000 Slowaakse Holocaustslachtoffers.

Vanop de kasteelheuvel heb je zicht op drie landen: Slowakije, Hongarije en Oostenrijk. Tijdens de communistische bezetting was Oostenrijk, hoe dichtbij ook, onbereikbaar.

Het oude stadscentrum, met de vele kasseistraatjes, is charmant. Grote monumenten hoef je hier niet te verwachten. Je hebt er het Nationaal Theater, de kathedraal (nu ja, what’s in a name) en het stadshuis. Alles baadt er in een sfeer van een slaperig provinciestadje met gelukkige inwoners die zich in de zomer vooral bezighouden met het eten van ijsjes. Zelden gezien, zoveel ijssalons.

Ga er zeker op zoek naar de beeldhouwwerken. Het gekendste is ‘Čumil, de werkman’.

Na het afdruipen van de Sovjets werd hun arsenaal van zelf verheerlijkende monumenten vervangen door meer vrolijke beelden. Čumil is daar een van en symboliseert een gelukkige werkman die vanuit de riool de wereld bekijkt.

Hoe klein dit monument ook is, het straalt de grootse fierheid en zin voor ironie van de Slowaken uit.

Dag 4: Wenen (Oostenrijk)

De “Stad van de Wals” verdient eigenlijk een meerdaagse reis op zich. Er zijn gewoonweg teveel musea en keizerlijke paleizen van de Habsburgers, en boulevards of verscholen steegjes met wonderbaarlijke caféhuizen waar je heerlijk kan mijmeren over het verleden bij een Weense koffie en rijkelijke chocoladetaart.

AmaWaterways biedt meerdere excursies aan. Wij kozen voor een fietstocht: de AmaWaterways-fietsen zijn licht, schakelen snel en zijn goed onderhouden (opgelet: het zijn geen e-bikes, maar dat hoeft niet in het vlakke Wenen). Langs de brede boulevards heb je ook brede fietspaden, wat het zeer aangenaam maakt.

De tocht bracht ons naar enkele wat geïsoleerde plaatsen zoals de moderne campus van de Universiteit en het Prater Park, afgeboord door statige kastanjebomen. Het park, ooit een keizerlijk jachtgebied en groter is dan het New Yorkse Central Park, loopt uit in het pretpark Volksprater met het iconische Riesenrad uit 1897. Zo kom je uit aan het Donaukanaal, met grote graffitimuren, dat pal door het centrum loopt. Hier tref je hippe strandbars aan en uitmuntende streetfood zoals het befaamde Neni, wereldwijd gekend voor de heerlijke falafels en hummusschotels.

Het hoogtepunt is natuurlijk de befaamde Ringstrasse, de toegangspoort tot de historische stad. Je fietst in de schaduw van lindebomen of 19e eeuwse hoogbouw langs zowel koffiehuizen als het Café Prückel met het vergulde art-nouveau interieur als de Weense Staatsopera, de Hofburg, de Burggarten, het Mozart- en Straussmonument… De fietstour, uitstekende begeleid door het AmaWaterways-team onder leiding van een lokale gids, was top! Wij gingen daarna op eigen houtje nog naar o.a. Copa Beach, een nieuw ontworpen oevergebied met leuke strandbars (zwemmen in de Donau is toegelaten op sommige plaatsen).

Klinkt als muziek in de oren…

We schreven ons in voor de muzikale excursie: een concert met wals- en operettemuziek van Johann Strauss en Franz Léhar tot aria’s van Mozart. Toegegeven, de uitvoering was een tikkeltje toegankelijk gemaakt, maar dit is Wenen waar muziek van en voor iedereen is.

We genoten met volle teugen van het Wiener Hofburgorchester met vocale solisten en ballet in… jawel, de ‘Zeremoniensaal’ van de Weense Hofburg met sierlijke kroonluchters en een indrukwekkende keizerlijke ambiance. Zet dit maar op jouw Bucket-lijstje!

Dag 5: Weißenkirchen in der Wachau – Grein (Oostenrijk)

Na de interessante, maar behoorlijke drukke dagen in de steden, bereik je Weissenkirchen In Der Wachau. Van dan af mag je je opmaken voor momenten van stil genieten.

Hier stroomt de Donau niet langer breedgebouwd en getekend door de geschiedenis als een strategische rivier, maar vloeit ze als het ware stil door het beminnelijke landschap. Hier scheidt de rivier niet langer culturen, maar brengt ze gemeenschappen samen. ‘Gemütlichkeit’ is de uitdrukking in het Duits.

De Wachau-vallei, opgenomen op de Unesco werelderfgoedlijst, is bijzonder charmant. Een aanrader is Dürnstein, met nauwelijks enkele honderden inwoners en met de kasteelruïne waar koning Richard gevangen werd gehouden. Op het programma: een proeverij van wijn en abrikozenspecialiteiten.

Wij fietsten langsheen kleine dorpen en heuvels met wijngaarden en abrikozenbomen naar de abdij van Melk, met ontegensprekelijk de mooiste barokkerk van Oostenrijk.

Na de lunch was het aan boord genieten van de mooie cruise doorheen de Strudengau-vallei, waar je nadien aanlegt aan de oevers van het middeleeuwse Grein. In de late middeleeuwen werd hier een burcht gebouwd die in de 16e tot kasteel werd opgebouwd. Voor Belgen voelt dit wat vreemd aan, want dit is de vestiging van de hertogen van Saksen-Coburg-Gotha waarvan Koning Leopold I van België een directe afstammeling was. Het bezoek aan het kasteel is een aanrader.

Dag 6: Linz (Oostenrijk)

Linz is na Wenen en Graz de derde stad van het land, en was in 2009 Culturele Hoofdstad van Europa. Maar het is nog steeds een zeer creatieve stad met o.a. het Ars Electronica Center (een labo voor moderne kunst en klank). Laat je verdwalen door de straten die naar de Mariendom lopen, Oostenrijks grootste kathedraal met een capaciteit van 20.000 mensen en waar Anton Bruckner organist was. Ga er zeker de Linzer Torte proeven, met confituur, noten en kruimeldeeg. Een typisch adres is K & K Hofbäckerei met houten gevel uit 1371 (Pfarrgasse).

Vanuit Linz organiseert AmaWaterways ook dagexcursies naar Salzburg en het Tsjechische Český Krumlov.

Dag 7: Passau (Duitsland)

Passau heeft iets ontwapenend mooi. Het is een van de oudste steden in Beieren en telt zo’n 55.000 inwoners. De Altstadt ligt op een landtong waar de rivieren Inn, Ilz en Donau samenvloeien tussen glooiende heuvels. De schilderachtige ligging en de Noord-Italiaanse barokstijl, maken van Passau één van de mooiste stopplaatsen langs de Donau. De Stephansdom is het centrale punt van de stad en is de grootste barokke kathedraal ten noorden van de Alpen. Het bevat het grootste domorgel ter wereld met 17.794 pijpen!

Ook hier biedt AmaWaterways een mooie fietstocht aan, tot aan Wernstein waar de Oostenrijkse-Duitse grens op het midden van de wandelbrug ligt, met zicht op Schloss Neuburg op de ene oever en Burg Wernstein met de Mariensäule op de andere oever. Paradijselijk mooi.

Ein Prosit der Gemütlichkeit.

In de namiddag is het zalig cruisen naar de laatste stopplaats, het stille stadje Vilshofen an der Donau waar we ’s avonds getrakteerd werden op een Oktoberfest, exclusief voor AmaWaterways-reizigers en inclusief de traditionele muziekkapel waarvan de lokale Bierkoningin in Dirnd en de mannen in Lederhose zijn gehesen, pretzels met grove zoutkorrels en uiteraard non-stop heerlijke pils.

Ambiance verzekerd.

Dag 8: Vilshofen (Duitsland)

Ontscheping na het ontbijt. Einde van een mooie cruise. Wij raden je sterk aan jouw terugvlucht en transfer vanuit Vilshofen naar de luchthaven in Munchen (toch zo’n 145 km) door Footprints te laten regelen.

Waarom kiezen voor AmaWaterways?

  • Met een ervaring van 21 jaar, brengt deze rederij een behoorlijke kwaliteit voor een aanvaardbare prijs. Na elke excursie stap je aan boord met de gedachte: goed weer thuis te komen.
  • Het personeel verdient werkelijk alle lof: niets is teveel, altijd een big smile. En jawel, er wordt goed gepoetst en gereinigd: het schip is kraaknet!
  • Het interieur is mooi met een aangename kleuren en materialen. De interieur-architect heeft duidelijk rekening gehouden met de golvende lijnen van het weerspiegelende water om je heen. De kajuiten zijn vakkundig ingedeeld en hebben een Apple TV waarop je de cruise (papiervrij) kan volgen. Of je kan dit natuurlijk ook via de handige app.
  • De gastronomie is echt wel goed, tot subliem zoals bij het specialiteitendiner van La Chaîne des Rôtisseurs. Probeer zeker de Chef’s Table te boeken. Niet onbelangrijk: op elk Ama-schip is er een bakker/patissier aan boord, de verse broodjes zijn heerlijk.
  • Alle wijnen en bier zijn bij de maaltijden inbegrepen en er wordt rijkelijk geschonken.
  • Elke avond is er een sip&sail cocktail, met gratis drank. Dit moment brengt reizigers samen.
  • Het entertainment aan boord is van uitzonderlijk hoge kwaliteit: van jazz tot klassiek.
  • Het is ook duidelijk dat AmaWaterways kiest voor veel sportieve/actieve activiteiten, aan boord als aan wal. En dat merk je ook aan de gasten: duidelijk een mix van actieve medioren en senioren.
  • Tenslotte nog dit: zowel de excursies als de zorgvuldig geselecteerde lokale gidsen zijn top!

AmaWaterways

Member of La Confrérie de la Chaîne des Rôtisseurs

Afvaarten 2024:

  • Maart 20, 25, 30
  • April 1, 3, 6, 13, 17, 22, 27, 29
  • Mei 4, 11, 20, 25, 27
  • Juni 8, 15, 17, 24, 26, 29
  • Juli 6, 13, 15, 20, 22, 24, 27
  • Augustus 3, 7, 10, 12, 17, 19, 21, 24, 31
  • September 4, 7, 9, 16, 21
  • Oktober 2, 5, 7, 14, 16, 26, 30
  • November 4, 9, 11, 13

Voorbeeldprijs: 25/03/2024, vanaf € 2.351,- per persoon

  • volpension, dranken inbegrepen tijdens sip&sail cocktail, lunch en avondmaal
  • meeste bezoeken zijn ook inbegrepen, net zoals het gebruik van de AmaWaterways-fietsen

Andere routes op de Donau mogelijk, maar ook op de Rijn en de Moezel: raadpleeg uw reisagent of bekijk de info op de website van AmaWaterways

Voor je vertrekt: Boedapest praktisch

Aanleghaven

De AmaWaterways rivierschepen liggen aangemeerd aan CRUISE PORT#1, aan de brug Erzsebet hid, een uitstekende locatie want van daar sta je op amper 12 minuten stappen aan de Ketting Brug. De winkelstraten liggen nog zelfs iets dichterbij. Doch, om praktische redenen wordt er soms ingecheckt aan de kade Mahart Garan, ter hoogte van het Margit sziget (Margaretha eiland), waarna het schip zich dan verlegt.

Verlenging, voor of na uw cruise

Als jouw cruise vertrekt vanuit Boedapest, raden we aan een hotelovernachting voor de afvaart te boeken, zeker om eventuele stress bij vertraging van jouw vlucht te vermijden. Het beste hotel is Four Seasons Hotel Gresham Palace. Dit historische pand ligt pal aan de Ketting Brug met om de hoek de elegante straat Zrínyi Utca, met toffe bars en restaurants. Je hebt er een mooi perspectief aan het begin van de straat die oploopt naar de Szent István Bazilika (Sint-Stefaans Basiliek). Wie echter niet van de drukte van de Pest-zijde houdt, raden we de stilte aan van de Boeda-zijde waar Hilton is gelegen, vlak aan het Vissersbastion.