Onze verslaggever aan boord: Chris Ganseman, uw Footprints Cruise Ambassador

 

Maandag 12/12/22 – Vandaag is Chris vertrokken op een riviercruise met de EMERALD DAWN van Basel naar Keulen, op ontdekking van de gezelligste kerstmarkten. Afkomstig uit Duitsland en daterend uit de late middeleeuwen, zijn kerstmarkten, of Christkindlmarkt zoals ze ook wel worden genoemd, de laatste jaren populair geworden in heel Europa. De geur van heerlijke glühwein en geroosterde kastanjes, samen met een achtergrond van feestelijke muziek en twinkelende lichtjes zorgen voor een hartverwarmende kerstsfeer.

 

CULINAIRE ERVARING & RECEPTEN 

Chris neemt ons elke dag van haar riviercruise, aan boord van het aangename Star Ship Emerald Dawn, mee op een culinaire ervaring. Ze deelt deze week enkele typische recepten, die uw kerstdis kunnen verrijken… Smakelijk!

EMERALD : riviercruises Rijn, Main, Donau en Moezel

De zusterschepen Emerald Dawn en Emerald Sun zijn twee van de negen Emerald Star-Ships die de rivieren Rijn, Main, Donau en Moezel bevaren. Beide schepen beschikken over meer dan negentig royale suites en passagiershutten, waarvan vier de Emerald Owner’s One-Bedroom Suites, met een privébalkon buiten, een aparte woon- en slaapkamer, een inloopkast, een gratis minibar en een uitnodiging om in elegantie te dineren aan de Captain’s Table.

TECHNISCHE FICHE
  • Lengte  135 meter
  • Gasten  180
  • Hutten  91
  • Bemanning  51

Vrijdag 16 december : Koblenz

Döppekooche is een oud gerecht dat typerend is voor de Eifel.  Oorspronkelijk kwam dit gerecht bij arme mensen op tafel tijdens het St. Maartensfeest op 11 november, omdat zij zich geen traditionele “Martinsgans” konden permitteren.

Inmiddels staat het in veel restaurants langs de “Eifelsteig” op de menukaart.

Ingrediënten voor 4 personen: 1 kg aardappelen, 2 eieren, 1 gesnipperde ui, 2 el zetmeel, 200 gr spek in blokjes, zout, nootmuskaat, olie

Bereiding:

  • De oven voorverwarmen op 200°C
  • Aardappelen schillen, fijnraspen en uitknijpen
  • Voeg de eieren, de gesnipperde ui, zout en nootmuskaat toe – goed mengen
  • Vet een gietijzeren braadpan in
  • Leg een laagje spek in blokjes op de bodem en breng daarop een laag aardappel-mix aan
  • Herhaal het proces totdat er een aantal lagen spek en aardappel-mix zijn ontstaan
  • Bak het geheel 2 uur in de oven zonder deksel gaar, totdat er een krokante bruine korst ontstaat

Eet smakelijk en een fijn weekend alvast. Kerst komt eraan…

Donderdag 15 december: Heidelberg

Vandaag staat oa een wijnproeverij op het programma.  De regio rond Heidelberg, het Zuid-Duitse Württemberg , is één van de weinige Duitse wijnregio’s waar vooral rode wijn wordt gemaakt.

Foto: Toeristische Dienst Duitsland

Woensdag 14 december : Straatsburg

Niet alleen de gastronomie is in het Zwarte Woud en Elzas overheerlijk, maar ook de wijnen zijn een aanrader. Vandaag is Chris in Straatsburg en zal ze zeker genieten van een Glühwein.

Wisten jullie dat Glühwein ook kan gemaakt worden met witte wijn?

Ingrediënten voor 1 liter

  • 1 liter droge wijn uit de Elzas, bijvoorbeeld Sylvaner, Pinot Blanc of Riesling
  • 1 appelsien en een ½ citroen
  • 1 kaneelstokje en wat steranijs
  • 10 gr suiker
  • 100 ml water (indien gewenst)

Bereiding

  • De witte wijn voorzichtig opwarmen met deksel op de pot – zeker voor zorgen dat de wijn niet kookt zodat het aroma wordt behouden.
  • Als de wijn opgewarmd is (ca. 70-80°C) de suiker toevoegen, ca. 10 gr per liter, volgens smaak en zuurtegraad van de wijn. Opletten met de suiker, zodat de goede smaak behouden blijft, desnoods wat water toevoegen.
  • De appelsienen en citroenen in stukjes snijden en samen met het kaneelstokje en wat steranijs toevoegen.
  • Warm houden … en nadien vooral genieten.

Foto: Toeristische Dienst Straatsburg

Dinsdag 13 december : Breisach

Het Zwarte Woud is een fantastische vakantieregio.

In de historische en culinaire stad Breisach am Rhein heeft Chris de kans om een demonstratie en proeverij mee te maken van de enige echte Schwarzwalder Kirsch.

Of je nu een volleerde kok bent of een beginner, een Zwarte Woud-cake maken kun je zeker en vast. Succes verzekerd!

Onze tip: de kirsch smaakt niet alleen lekker in de cake, maar de cake smaakt ook niet zonder kirsch. Je kunt dus beter wat meer kirsch kopen en er een glaasje bij serveren.

Foto: Hochschwarzwald Tourismus GmbH

Bereiding:

Recept voor een taart van 28cm = ca. 16 stukken

  • Bodem: 4 eigelen, 4 eieren en 125 suiker mengen – 80 gr bloem, 20 gr kakaopoeder en 35 gr maïszetmeel Mondamin goed mengen en zeven, dan in de opgeklopte eimassa mengen.
  • Tot slot nog 40 gr gesmolten boter voorzichtig toevoegen.  Het deeg in een springvorm (28cm) vullen en ca. 20 minuten bakken in een voorverwarmde oven van 200°C.
  • Slagroom: 1 liter slagroom mengen met 70 gr suiker en 5 gr vanillesuiker
  • Suikerwater: 200 ml water met 120 gr suiker opkoken en laten afkoelen.  Nadien 80 ml Kirschwasser toevoegen
  • Vulling met kersen: 30 ml Kirschwasser bij de gebonden kriekjes toevoegen ( ca. 850 ml krieken in bokaal nodig)
  • Opbouw van de taart: de bodem 2x vlak doorsnijden, de onderste bodem met 100 gr vloeibare chocolade bestrijken, dan koel zetten zodat de chocolade vast wordt.
  • Nadien met een penseel suikerwater de bodem bestrijken.  Dan de kersen daarop verdelen, 250 gr slagroom toevoegen. Daarna er de tweede bodem op leggen en terug goed bestrijken met suikerwater en 350 gr slagroom.
  • Daarop komt dan de bovenste laag van de bodem, bestrijken met suikerwater en met de resterende slagroom de volledige taart bedekken. Als afwerking met 100 gr chocoladesnippers en kersen garneren.

Maandag 12 december : vlucht Brussel – Zürich en transfer naar Basel

Vandaag is Chris vertrokken op een riviercruise met de EMERALD DAWN van Basel naar Keulen.  Wisten jullie dat de regio Zwitserland/Zuid Duitsland gekend is voor zijn gezellige Kerstmarkten en lekkere regionale keuken?

Vandaag een typisch gerecht uit Zwitserland…

Züri Gschnätzlets of Züricher Geschnetzeltes

Ingrediënten: 300 gr kalfsschnitzel – 1 el bloem – 1 sjalotje – 150 gr champignons – 15 gr geklaarde boter – 1 bouillonblokje – 100 ml slagroom – 1 tl citroensap – peper en zout – 1 el gehakte peterselie – 150 gr spätzle – 1 el olijfolie

Foto: Zwitserse Dienst voor Toerisme

Bereiding:

  • Snijd het vlees in dunne repen en bestuif het met de bloem. Snijd het sjalotje in dunne ringen en snijd de paddestoelen in plakjes
  • Bak de vleesreepjes op een hoog vuur in een pan met geklaarde boter tot het vlees niet meer roze is. Schep het vlees uit de pan.
  • Doe een klontje boter in dezelfde pan en bak hierin de sjalot, voeg de champignons toe en bak ze tot goudbruin zijn. Verkruimel het runderboullonblokje in de pan.
  • Doe de room, citroensap en peper naar smaak erbij en kook dit nog even in. Als laatste doe je terug het vlees erbij en verwarm nog even op in de saus.
  • Spätzle : kook de spätzle volgens aanwijzing op de verpakking en giet dan af. Bak de spätzle dan even op in een pan met olijfolie.
  • Verdeel de spätzle over de borden en schep de geschnetzeltes erop. Garneer met wat peterselie

Tip: je kan de spätzle eventueel ook vervangen door rösti